6 vs 20

2010-03-31 kl 18:34:26
Motormännen var snälla, de skickade ut en ny faktura till mig direkt som jag fick hem igår. Så nu är den betald också, 240kr precis som det skulle vara. Betalade den nu, eftersom att det som sagt ingick ett års medlemskap i Motormännens Riksförbund då - och man får hem medlemskortet efter att man har betalat. Vore ju bra om medlemskortet kom hem innan jag åkte iväg också, eftersom med medlemskortet så kan man få lite rabatter på olika grejer, även i USA. Man kan få några procents rabatt på hotell och tågresor, lite billigare inträde på nöjesparker, rabatt i några affärer... Ja en hel del olika små grejer, här finns en lång lista på ställen som har olika rabatter om man visar medlemskortet.

Blev först lite förvirrad också att själva sidan med foto och text i IKK är på franska. Men det ska tydligen vara så, det finns ju översättning till massa språk sen, men det kändes ändå lite skumt.

Idag har jag skrivit ut mina tågbiljetter också. Känns helt sjukt att jag ska till ambassaden på tisdag? Inte ens en vecka kvar. Och det är 20 dagar till USA. Känner mig förvånansvärt lugn dock. Hallå resfebern, var äär du?


Knasiga motormän och sega Telia

2010-03-26 kl 23:16:52
Måste säga att Motormännen är himla snabba alltså. I onsdags postade jag brevet med blanketten om internationellt körkort. Idag, fredag, fick jag hem mitt IKK! Seriöst, är det sjukt snabbt eller? De måste ha fått den igår, och skickat iväg den samma dag? Ja jag behöver ju knappast vara orolig för att inte få det i tid, haha. Dessutom har de skrivit in att det gäller från 2010-04-08, lite mer än en vecka innan jag åker bara, trevligt det med.

Däremot så har de slarvat med fakturan. Med fakturan kom ett brev, där det stod att nu under 2010 när man beställer IKK som ungdom, så ingår ett års gratis medlemskap i Motormännen. Så att man kan prova och se hur det är, helt kostnadsfritt. Kikar lite närmare på fakturan, och upptäcker att de har gjort helt fel. På fakturan är det inskrivet:
- 230kr för medlemsavgift
- 230kr för IKK
- 10kr i porto för IKK
- -130kr som rabatt

Slutsumman är alltså 340kr.
Inte alls helt utan kostnad för medlemsskapet som de har sagt. Jag ska inte betala mer än 240kr! Så nu måste jag ringa dit på måndag och krångla för att de har klantat sig och inte tittat igenom grejerna de skickar ut. Så går det när man ska vara snabb. Skulle ju även kunna säga att jag inte vill vara medlem, men det skadar väl inte att vara med i ett år helt gratis och få lite fördelar? Jag gillar gratisgrejer.

Har även pratat med Telia igår och idag. Visade sig att det var lite segare än jag trott att byta från abonnemang till refill. Tre månaders bytestid har de! Två alternativ: antingen så har man kvar abonnemanget tiden ut, och att det efter 3 månader övergår till refill. Eller att man byter till refill direkt - men måste betala månadsavgiften för 3 månader ändå. Jag valde, ganska självklart, alternativ ett. Lite segt, men jag måste ju byta ändå. Kan inte sitta och betala månadsavgift på en mobil jag knappt använder borta i USA sen.

Bankbesök och annat

2010-03-24 kl 16:14:35
Nu har jag varit lite effektiv här. Igår var jag på jobbet och blev fotad för visum och internationellt körkort. Det är bra att jobba ihop med en fotograf! Imorse stack jag iväg till fotoaffären och lämnade in dem. Skulle ha samma bild i två storlekar då - 5x5cm till visumet, och 4x5cm till IKK (internationellt körkort). Ynka 20kr kostade detta! Great. Sen fixade jag ihop ett kuvert och postade ansökan om IKK. Fick veta av Sofie att jag måste skaffa ett amerikanskt körkort borta i Virginia sen, så då behöver jag inte vänta till sista stund med att skicka efter IKK. Sen är det dessutom påsk mitt i alltihopa innan jag åker iväg, det kan säkert ställa till grejer också. Men nu borde jag absolut få det i tid.

Har även besökt banken idag, betalade in visumavgift. Fick en fråga om visumavgiften också, och jo, det är så att det måste man gå till banken för att betala. Ambassaden är lite kinkiga och måste få ett äkta kvitto på att man har betalat in det. På kvittot ska det stå namn, summan som man betalat in och till vilket bankgironummer det gick. Om banken inte fixar ett originalkvitto utan en kopia på kvittot, så måste man även ha med en stämpel från banken och signatur. Det går alltså inte att bara snabbt och lätt betala in visumavgiften via internetbanken och skriva ut en bekräftelse på att det är betalt, sån skit duger inte för ambassaden tydligen. Fick en mycket trevlig snubbe på banken, och vi tyckte att det var bättre att slänga in för mycket information än för lite, så vi skrev till min adress och mitt personnummer också! 1100kr gick det på totalt, 1050 för visumavgiften, sen tillkommer det tydligen en liten avgift på 50kr också.

Fixade även fullmakt över mina konton åt mamma när jag ändå var där, ifall något händer är det ju bra att ha. Bestämde mig däremot för att inte växla in pengar än. Har nämligen jag en burk där jag sparar alla mina mynt, och med tanke på att det är ett tag kvar tills jag åker så kommer det nog bli lite mer mynt i den sista tiden. Så det är bättre att växla in mynten och lite mer till dollar bara veckan innan jag åker sen, insåg jag.

I och med mitt lilla "visumryck" här, så är jag helt klar med visumet! Allting är fixat. Har gått igenom checklistan tre gånger idag och japp, allting är klart nu. Det känns så bra så! Nu är det bara att invänta ambassadbesöket 6 april. Två veckor kvar!

4 veckor / 1 månad

2010-03-22 kl 11:37:44
Idag är det exakt fyra veckor tills jag flyger till New York. Det är även exakt en månad tills jag åker ner till Richmond och får träffa familjen! Annars är det ganska lugnt med mina förberedelser just nu. Det jag jobbar effektivast på är att hindra mig själv från att köpa mer kläder. Kommer bli jobbigt att få plats i resväskan annars, och att säga "men en liten tröja gör ingenting" varenda gång man köper något funkar inte. För till slut blir det 15 tröjor och jo, 15 tröjor gör nog skillnad sen.

I veckan har jag tänkt försöka få in ett besök på banken. Där jag ska betala visumavgiften och få kvitto på det, fixa fullmakt över mina bankkonton åt mamma, och även växla in pengar. Spela roll när man växlar in pengarna liksom, jag orkar inte springa till banken flera gånger, så känner att det blir lika bra att ta allting på en gång. Ska även ta mig ner till reklambyrån, dvs jobbet, och bli fotad för visum och internationellt körkort.

Det känns så nära men samtidigt så långt bort. Är det sant att det bara är en månad kvar? Vad ska jag göra under tiden nu då? Vänta?

To be or not to be - pierced

2010-03-17 kl 21:28:51
För några timmar sen slängde jag iväg det fruktade mailet till värdpappan. Berättade om mina piercingar och frågade hur han ville att jag skulle göra med dessa. Det man lägger märke till är ju då min piercing på högra sidan läppen. Sen har jag även en i naveln, och så de lite mer vanliga i öronen (3 i ena örat och 1 i det andra). Har varit ganska beredd på att ta ut min stav i läppen eftersom den ändå är så synlig när man träffar mig, och när man jobbar med barn såhär så ska man ju ändå försöka vara en bra förebild. Kan ju förstå att föräldrarna har invändningar. Innan jag hade matchat med familjen och jag fick prata med deras granne, så frågade hon lite om mina piercings. Hon trodde inte att öronen eller naveln skulle vara något problem, men på grund av att tjejen lätt tar efter saker från andra och sådär, så trodde hon nog att pappan skulle vilja att jag tog ut den i läppen.

Men så svarar pappan på mailet efter bara 45 minuter. Nej, honom gör det inget alls. Inga problem. Där de bor är det inte så vanligt att tjejer i min ålder har en piercing i läppen, och att jag kanske vill ta ut den för att inte sticka ut direkt så, men för honom så kvittar det.

Ja, det var ju väldigt trevligt att höra! Egentligen. Men sen har jag samtidigt börjat tröttna lite på den. Så hade han sagt nej hade det inte känts så hemskt att ta ut den. Men nu så spelar det ingen roll. Jag får ha kvar den. Och då blir jag velig och vet inte hur jag ska göra! Men den har ju varit en del av mig i nästan tre år nu faktiskt, tog den knappt en vecka efter att jag fyllt 18. Så det lutar nog mest åt att den blir kvar. Finns ju inget som hindrar mig från att ta ut den efter ett tag borta i USA heller.

Lite flyginfo och IKK

2010-03-13 kl 11:27:52
Fick ett mail från värdpappan i torsdags. Han har nu bokat mitt flyg från New York ner till Richmond! Kommer att flyga från LaGuardia Airport och landa i Richmond kl 19:30 torsdagen den 22 april. Det blir nog bra det här!

Sitter och pysslar med alla papper när jag inte har något annat att göra. Skrev ut blanketten för internationellt körkort och började fylla i den. Känns verkligen underbart att göra allt i god tid. Ni som har fixat internationellt körkort redan, hur gjorde ni med de personer som måste intyga om att kopian av körkortet är äkta? Får det vara släktingar? För det absolut smidigaste är ju bara att be mamma och pappa skriva under, då slipper man ju krångla. Jobbigt att dra iväg med det pappret också till jobbet tycker jag. Men måste man så måste man.

Medical form - check!

2010-03-11 kl 16:24:13
Det går framåt för mig alltså. Har jag varit hos läkaren hela tre gånger, men nu är mitt medical form äntligen klart. Har till och med scannat in det och laddat upp det på au pair-kontot. Anledningen att det blev tre besök var ju för att mitt första besök för att fylla i pappret var förra torsdagen. Då kunde jag inte göra tuberculin-testet samma dag, eftersom att det ska läsas av tre dagar senare, vilket då hade blivit mitt i helgen. Så jag fick gå tillbaka dit i måndags och ta tuberculin-testet, som inte alls var så himla hemskt. Idag gick jag tillbaka för sista gången, min arm såg fin och bra ut, ingen rödhet där, så jag är tuberkulos-fri! Känns skönt att veta det med.

Pre-departure online training som finns på au pair-kontot är även den nästan helt klar. Har en del frågor om värdfamiljen kvar att fylla i, men det är ju inte direkt bråttom nu heller. Som jag förstår det så behöver man inte direkt svara på just precis alla frågor heller, utan att man mer svarar på det man vill och kan. Vissa frågor där i, som t ex med disciplin och uppfostringsmetoder känner jag att jag inte direkt vill fråga pappan om innan jag kommer dit faktiskt.

Visumansökningarna är på G de med. Jag har fyllt i alla blanketter, så det enda som återstår är att gå till banken och betala in kostnaden för visumet, fixa "proof of funds" (skriva ut översikt på mina konton från internetbanken) och fixa foto. Åh vad jag älskar att ha klart saker i tid och slippa stressa!

Pressies

2010-03-09 kl 20:07:26
Ja så är det ju det här med att jag älskar att vara ute i god tid. Jag har nog klart precis vilka presenter jag ska köpa till familjen redan! Men det känns bra.

Pappan ska få en fotobok. Det har varit ett projekt jag hållit på med nästan ända sen jag kom på att jag skulle åka som au pair. Så jag har fotat massor av bilder runtom här där jag bor och så, och även närliggande städer så som Mjölby, Linköping, Jönköping, Gränna. Så det har varit min givna present till mina blivande värdföräldrar hela tiden.

Barnen har ju varit lite svårare att planera i förväg, när man först inte visste ålder eller något. Men eftersom jag funderat en hel del innan ändå så gick det ganska lätt att komma på något. 13-åriga killen älskar att läsa, så han ska få Bröderna Lejonhjärta på engelska. 9-åringa killen är sporttokig, så jag tror att en blågul fotbollströja skulle passa perfekt där. 7-åriga tjejen har varit svårast att komma på något till, men nu känner jag mig nöjd med mitt val. Melodifestivalen-skiva! Hon gillade musik och att dansa, sa pappan, så det kan väl inte bli helt fel ändå. Så är det lite på både svenska och engelska, och Melodifestivalen känns ju ganska typiskt svenskt det med.

Och när jag bor bara 40 minuter från Gränna så måste jag ju självklart ge dem lite polkagrisar också!

Vad tror ni, kommer detta att gå hem hos familjen?

Angående visumet

2010-03-06 kl 14:31:55
Jag måste säga att jag är förvånad angående allting med visumet. Jag har fått intrycket av att det är typ en hög med 30 papper eller nåt sånt där, när alla har klagat på hur otroligt jobbigt och mycket det är. Det är 5 papper typ?
  • DS-156, 2 sidor, fylls i på nätet, vilket jag redan har gjort
  • DS-157, 1 sida
  • DS-158, 2 sidor
  • DS-2019, 2 sidor som bara är att skriva under för APIA har redan fyllt i det
Okej, vissa frågor är lite konstiga och kluriga och jag kommer absolut behöva fråga SI om en hel del. Men jag hade varit förberedd på ett hav av papper så jag tycker det känns ganska lindrigt ändå? Jag har inte fått panik över det än iallafall. Sen är det ju en checklista med andra grejer man ska ha med sig också, men det känns inte så extremt det heller. Passet, ett foto till visumet, personbevis från Skatteverket som jag redan har beställt... Jag måste säga att det är mycket lättare än jag någonsin hade förväntat mig! Det kan kanske bero på att jag förväntade mig det allra värsta, men det är väl bra ändå för det känns inte så hemskt svårt nu.

Jag återkommer när jag har ändrat mig och sitter och svettas över papprena och undrar hur jag någonsin ska få ihop det. Haha!

Placement Pack has arrived

2010-03-02 kl 20:50:40
Nu har mitt Placement Pack kommit. En vecka och en dag tog det från att jag matchade med familjen. Helt klart okej tid. Levererades med bud hem till dörren! Trevligt. Skönt att slippa åka till posten och hämta. I paketet, som inte var en stor kartong som jag föreställt mig, utan bara ett större kuvert i plast, så låg en hel del grejer. Två broschyrer, min familjs ansökan och information om staden de bor i, information om bagage och försäkring, och lite andra små grejer. Och så det bästa av allt - en adresslapp till resväskan! Rosa är den också. Åh vad jag älskar den. Trots att jag redan köpt en adresslapp så kommer jag ju lätt ersätta den med den här nya, haha. Japp, jag gillar små söta grejer!

I veckan har jag även ringt till Skatteverket och beställt mitt 120-personbevis med alla relationer. Korkat att de har beställningsformulär för personbevis på nätet, men där kan man inte beställa just det där. Sen pratade jag med mamma om hon visste vad jag var vaccinerad emot. När hon inte visste så sa jag att hon hade dålig koll, och då var hon genast tvungen att leta upp mitt vaccinationskort. Haha, det löste sig ju bra! Så då har jag alla vaccinationsdatum från 1989-99. Sweet! Slipper ringa runt till halva kommunen för att hitta gamla sparade journaler som jag vet att vissa fått göra. Nu är jag förberedd inför hälsoundersökningen som är på torsdag - ja jag bokade om den för det passade bättre med jobbet så. Men den blir av iallafall.