Att välja organisation

2009-09-30 kl 21:02:55
Tänkte berätta lite om mitt val av organisation och varför jag valde att åka med Skandinaviska Institutet.

De stora organisationerna i Sverige är ju Cultural Care (EF), STS och Skandinaviska Institutet (Au Pair in America).

Cultural Care fanns aldrig ens på min karta. Jag hade direkt fått ett dåligt intryck av dem, jag hade läst dåliga saker på bloggar, och även hört att de inte hade stenkoll på språkresor och allt. Så ärligt talat, jag var rädd för att åka med dem. Hörde även att au pair-skolan var skitig, och att undervisningen där var lite som att gå på dagis, klippa-och-klistra-grejer. Jag kände att det inte passade mig alls.

Sen finns det ju såklart jättemånga som åkt med Cultural Care och fått ett jättebra år i en jättebra familj! Så att säga att man absolut inte kan åka med dem är ju inte heller rätt. De är ju en stor organisation, som många åker med - och därför är det väl kanske också fler klagomål som kommer fram.

Mitt val stod alltså mellan STS och Skandinaviska Institutet. Jag gillade STS, speciellt eftersom jag först gärna ville komma till västkusten. STS har sitt kontor på västkusten, och därmed lite fler familjer på västsida än östsidan.

Till slut föll även STS bort för mig. Jag tror det var pga att de hade ett pre-departure-projekt som man skulle sitta och skriva (lite om sitt hemland och sin hemstad och andra grejer, tror jag), och även att man skulle göra ett kollage med bilder och så. Jag tyckte det kändes lite onödigt att behöva göra det för att komma iväg.

Så det blev till slut Skandinaviska Institutet som jag valde. De är inte lika kända som de två andra organisationerna, och dessutom är det en idéell förening. De lägger inte ner så mycket pengar på reklam, och håller nere kostnaderna, så att åka med SI blir också billigare. En stooor fördel är också att de har sin ansökan online, något som passar mig perfekt. Man behöver inte krångla och fylla i en massa papper, och hålla på med nya om något blir fel. Allting sköts online, bilder och referenser laddar man bara upp till sin ansökan. Det kan inte bli smidigare!

Kostnaderna är kanske också något man kan tänka på. Priset för att komma iväg som au pair skiljer rätt bra mellan organisationerna.

Men jag tror nog ändå att magkänslan är det viktigaste. Om det känns helt rätt, då får man nog ett riktigt bra år.

Dagisbesöket

2009-09-25 kl 18:13:25
Igår var jag som sagt på dagis då. Det blev ganska galet, alla skulle krama mig och hänga på mig och dra mig åt varsitt håll... En tjej ville absolut inte släppa mig utan höll sig fast i min arm medan hon upprepade orden "min mamma!". Ja det är väl mysigt att vara omtyckt iallafall!

Alla verkade ha saknat mig. Småbarnen kände också igen mig, en tjej på 2 år gjorde som hon alltid brukar - sprang fram och slängde sig i famnen på mig. 2,5-åringen ville att jag skulle bygga lego med honom, och talade om för mig att jag absolut inte fick sitta på bänken (som jag ville), jag var tvungen att sitta på golvet med honom.

Sen fick jag lite kort ihop med barnen vars föräldrar jag frågat om lov. En kille var lite tuff i början och skulle ju absolut inte vara med på kort, men lite senare gick det bättre. Fick fina bilder faktiskt!

Jag funderar på den där videon man kan komplettera ansökan med, om den också ska vara klar innan intervjun..? Det borde ju vara så egentligen. Isåfall måste jag snabba på och spela in något snart. Hjälp. Jag som hade så mycket tid!

Nu händer det grejer

2009-09-21 kl 11:21:37
Nu har jag nyss ringt till dagis, på torsdag klockan 12:45 ska jag ner dit och hämta mina referenspapper, och ta lite kort ihop med ungarna. Ska bli så kul att få se dem igen! Saknar mina söta ungar.

Håret är färgat brunt nu, och har bytt ut ringen i läppen mot en stav istället. Ska strax gå iväg till jobbet, och på vägen dit ska jag in till fotografen och ta körkortsfoto. Sen är det bara att skicka in den där blanketten och så får jag körkortet. Undra hur lång tid det tar. Två veckor?

I helgen har jag suttit och skrivit väldigt mycket på det personliga brevet, jag börjar komma någonstans nu, och snart är jag klar med ett första utkast på det! Så sen kan jag sitta och finslipa det i några veckor fram till intervjun. Det börjar hända lite grejer nu känns det som!

En bit på väg

2009-09-03 kl 22:10:53
Nu har jag gjort klart min Pre Interview Application Form, och fått den godkänd också. Känns att jag börjar närma mig, och det är inte så många grejer kvar på checklistan innan intervjun. Okej, en hel del kvar, men jag har klarat av vissa grejer! Jag har:
  • gjort klart Pre Interview Application Form
  • scannat in och laddat upp gymnasiebetyget
  • scannat in och laddat upp passet
  • lämnat ut mina referens-papper som ska fyllas i av folk på dagiset och jobbet
  • räknat ut hur många timmars erfarenhet jag har, till Childcare Experience Form
Det enda som är kvar är ju i princip bilderna. Och så körkortet då, men det räknar jag som bild, eftersom jag inte tagit bild till mitt körkort än, och har alltså inget riktigt körkort i handen just nu. Men bilderna kommer som sagt när jag färgat håret...

Den stora delen nu är ju det personliga brevet. Det är ju så himla svårt att veta vad man ska ha med, vad de tycker är viktigt och bra... Sitter och läser igenom alla tips jag kan komma över, så om ni har några får ni gärna skriva!